Poszczególne rodzaje win, mają w swoim obrębie różne rodzaje. Dzieje się tak często, na przykład w przypadku wina prosecco. Jest to niezwykle popularny produkt zarówno we Włoszech, w których jest produkowany, jak również na całym świecie. Chyba każdy, kto czasem pije wino, słyszał tą nazwę, nawet jeśli nie bardzo orientował się, skąd się wzięła i do czego się odnosi. Prosecco nie jest marką ani nie jest nazwą zastrzeżoną dla jednej firmy. Odnosi się do określonego gatunku wina, które definiowane jest przez apelacje określające normy techniczne i jakości trunku, który może zostać dopuszczony do obrotu pod taką nazwą handlową.
Skąd pochodzi wino prosecco?
Pochodzenie tego wina jest kojarzone z Włochami. Prawdopodobnie ma to związek z włosko brzmiącą nazwą oraz wymową. Jest to trafne skojarzenie, gdyż wino prosecco pochodzi z Włoch i właśnie tam jest produkowane. Dokładnie jest to rejon Wenecji. Rynek winiarski jest bardzo restrykcyjny, co jest widoczne w przypadku tego trunku. Nazwę prosecco mogą nosić jedynie wina, które zostały wyprodukowane we Włoszech, w ściśle określonym regionie. Do tego muszą one spełniać inne kryteria, takie jak odpowiednie surowce oraz proces produkcyjny.
Wino prosecco w różnych rodzajach
Na rynku dostępne są wina stołowe lub musujące. Choć jest wiele innych rozróżnień, to te podstawowe są najbardziej powszechne. Wino prosecco występuje w różnych wersjach, w tym w musującej, perliste oraz stołowe. Jest to rozróżnienie bazujące na ciśnieniu, które wytwarza dwutlenek węgla znajdujący się w butelce. Innym, popularnym rozróżnieniem prosecco, jest podział ze względu na zawartość cukru, natomiast minimalny poziom alkoholu takiego wina wynosi zaledwie 10,5 procent.